Santo Domingo

De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, Santo Domingo, is een moderne metropool waar zo’n 3 miljoen mensen wonen.

Santo Domingo is de oudste stad van de Nieuwe Wereld. De stad is reeds in 1496 gesticht door de broer van Columbus, nadat deze laatste hem daartoe opdracht had gegeven. De oude binnenstad, de Zona Colonial, telt nog diverse gebouwen die uit de vroegste tijd stammen. Gelukkig heeft UNESCO de binnenstad opgenomen op de werelderfgoederenlijst, zodat renovaties op tijd kunnen worden uitgevoerd.

Zona Colonial

Het middelpunt van de oude wijk van Santo Domingo wordt gevormd door het Parque Colón, een prachtig plein met in het midden een standbeeld van, hoe kan het ook anders, Columbus. Vanaf het plein kunt u de oudste kerk van Amerika, de Catedral Santa María La Menor, betreden. De kerk laat een mix van gotische en renaissance elementen zien. In 1877 zijn in de kerk menselijke resten gevonden, waarvan men zegt dat ze van Columbus zijn. De staat weigert echter mee te werken aan DNA onderzoek, waardoor niet met zekerheid te zeggen is dat de botten inderdaad van hem zijn. Extra verwarrend is het dat in Spanje een Columbusgraf is en dat op die resten wel een DNA test is uitgevoerd en uit de uitslag daarvan blijkt dat de beenderen inderdaad verwant zijn aan de familie van Columbus. Hoe dan ook, in de Dominicaanse Republiek geloven ze in de echtheid van de botten en daarom is in 1992 een graf voor Columbus opgericht, de Faro a Colón. Het is een kruisvormig monument met meteen bij de ingang het eigenlijke graf. Naast het monument vindt u een museum waar u meer kunt leren over de ontdekkingsreizen. Dit graf vindt u overigens niet in de Zona Colonial. Een ander monument dat herinnert aan de familie Columbus is het Alcázar de Colón, dat in opdracht van de zoon van Columbus werd gebouwd. Hij was de onderkoning van Hispaniola en het Alcázar vormde zijn paleis. Tegenwoordig huisvest het indrukwekkende paleis een museum met voorwerpen uit de beginjaren van Santo Domingo. In de oude stad vindt u verder nog de oudste Europese vesting van Amerika, het Fortaleza Ozama, dat in 1503 werd gebouwd. Interessant is met name de verdedigingstoren, vanwaar u prachtig uitzicht heeft op de monding van de Río Ozama. De Zona Colonial huisvest nog veel meer gebouwen uit de 16de eeuw, waaronder bijvoorbeeld het Dominicanenklooster, het Casa de Tostada met daarin het Museo de la Familia Dominicana, de Casa Bastidas, dat een leuk museum voor kinderen huisvest, het Museo Infantil, het Casa del Cordón en het Hostal Nicolás de Ovando, een stadspaleis uit 1509.

Plaza de la Cultura

Dit plein wordt niet voor niets het Cultuurplein genoemd. U vindt rond het plein het Teatro Nacional en tevens vier musea. Moderne kunst vindt u in het Museo de Arte Moderno, informatie over het Dominicaanse volk krijgt u in het Museo del Hombre Dominicano en wilt u meer weten over de geschiedenis van dit land, bezoekt u dan het Museo Nacional de Historia. Tot slot kunnen natuurliefhebbers terecht in het Museo Nacional de Historia Natural.

Winkelen

In Santo Domingo kunt u prima winkelen. De grootste winkelstraat is de Calle Conde. Let u tijdens het winkelen ook op de gebouwen waar de winkels in gevestigd zijn, want deze zijn niet zelden de moeite waard. De meeste zijn in de 20ste eeuw gebouwd. Leuke galeries van lokale kunstenaars vindt u in de wijk Atarazana en in de Avenida Mella. Moderne winkelcentra zijn ten westen van de Zona Colonial te vinden. Mooie kunst koopt u in de Francisco Nader Art Gallery.

Nachtleven

Het uitgaansleven van Santo Domingo is uitbundig en u zult veel zeer goede dansers tegenkomen. Bent u zelf niet zo’n held op de dansvloer, dan kunt u zich prima een avond vermaken door rustig toe te kijken hoe anderen de show stelen. Zeer populair is La Guácara Taína, dat in een grot gelegen is. Wilt u niet te veel geld uitgeven, dan is dit wellicht geen goede optie. Andere populaire uitgaansgelegenheden in Santo Domingo zijn Atarazana, een bar met op de tweede verdieping de discotheek, La Espiral, Casa de Teatro en Parada 77.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in de Dominicaanse Republiek:

Foto’s van Santo Domingo

Ligging