Nationale Parken

De Dominicaanse Republiek telt vele nationale parken en reservaten, dus natuurliefhebbers hebben zeker niet te klagen.

In totaal telt de Dominicaanse Republiek 19 nationale parken, 15 natuurreservaten, 6 wetenschappelijke reservaten en nog eens 9 beschermde eilanden en daarmee is de lijst eigenlijk nog niet compleet. Meer dan 25% van de oppervlakte van de republiek valt onder beschermd natuurgebied. Tot de populairste gebieden behoren het Parque Nacional los Haïtises, het Parque Nacional del Este en Parque Nacional Jaragua.

Parque Nacional Los Haïtises

Dit nationale park is alleen per boot bereikbaar en de meeste toeristen bezoeken het als onderdeel van een georganiseerde excursie. Het natuurgebied bestaat uit mangrovebossen, begroeide rotsen en diverse grote grotten. In deze grotten hebben vroeger de Taíno Indianen geleefd en in enkele ervan zijn schilderingen zichtbaar, die zij op de rotswanden aan hebben gebracht. Kenmerkend voor het park zijn de begroeide rotsformaties. Tijdens een excursie zult u met uw boot om menig rotseilandje varen. Vogelaars moeten hun verrekijker meenemen, want het Parque Nacional Los Haïtises vormt een perfecte habitat voor vele verschillende soorten.

Parque Nacional del Este

Dit park vindt u in het zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het natuurgebied omvat zowel kustgebied als oceaan. Het is een prachtig park dat velen zal bekoren. Duikers en snorkelaars kunnen genieten van het koraal dat in het water te vinden is, vogelaars kunnen hun best doen zo veel mogelijk van de in totaal 114 verschillende vogelsoorten te spotten, zonliefhebbers kunnen zich uitstrekken op de stranden van het eiland Saona en cultuurliefhebbers kunnen de grottekeningen van de Taíno in onder andere de Cuava del Puenta bestuderen. Uiteraard staat het u vrij om al het bovenstaande te doen. Houdt u wel rekening met de hoge temperaturen in dit gedeelte van de Dominicaanse Republiek. Het is vaak erg heet en daar kan niet iedereen goed tegen.

Parque Nacional Jaragua

Dit is het grootste natuurpark van het land. Het bestaat uit een landgedeelte, een kustgebied en een onderwatergebied. Ook in dit park zijn grotten met Taínotekeningen te vinden. Onder de vele verschillende vogels die in het park hun thuis vinden, bevinden zich flamingo’s en pelikanen. Zij zijn meestal te vinden langs de oevers van de Oviedo Lagune. Tot het natuurgebied behoren twee eilanden: Isla Beata, waar veel leguanen voorkomen en Isla Velha, dat bekend staat om de onderwatergrotten en dat een populaire duikersstek is. In het park ligt tot slot één van de mooiste stranden van de Republiek en misschien wel van de wereld, het Bahía de las Águilas, een 8km lang hagelwit zandstrand.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in de Dominicaanse Republiek:

Foto’s van Nationale Parken

Ligging