Watervallen

Op de Dominicaanse Republiek bevinden zich enkele fantastisch mooie watervallen, waarvan u op zijn minst één moet hebben gezien.

Jarabacoa

Jarabacoa is een bergdorp dat op een hoogte van ongeveer 500 meter gelegen is. In de omgeving is van alles en nog wat te doen op het gebied van avontuurlijke sporten, zoals bergwandelen, raften, mountainbiken en abseilen. Dit alles gebeurt in een prachtige natuurlijke bergachtige omgeving. Bij Jarabacoa ligt namelijk ook de hoogste berg van de Dominicaanse Republiek de Pico Duarte. Het meeste bekijks trekken echter de watervallen van Jarabacoa. Bij de plaats komen drie rivieren samen, maar onderweg leggen ze eerst een spectaculaire afdaling door de bergen af, waarbij verschillende watervallen gevormd worden. De kleinste is de Salto de Baiguate, met een hoogte van 25 meter. In het bekken waar de waterval instort kunt u heerlijk zwemmen. In het bekken van de 40 meter hoge Salto de Jimenoa II kunt u maar beter niet zwemmen, want dit kan door de sterke stromingen slecht aflopen. De derde waterval, de Salto Jimenoa I is het meest indrukwekkendst, maar u moet wel wat moeite doen om deze te bereiken. Voor de sportievelingen loopt vanaf de Jimenoa II een route door het bos omhoog naar de Jimenoa I. Met de auto moet u een niet geasfalteerde weg volgen en daarna nog een korte wandeling maken. Dit alles is het echter meer dan waard, want de Jimenoa I is een zeer spectaculaire 60 meter hoge waterval. Het schouwspel van het naar beneden stortende water in combinatie met de schitterende omgeving, zult u niet gauw vergeten.

Damajagua

Klimmen, klauteren, zwemmen en genieten, dat is samengevat wat u kunt verwachten van een bezoek aan de 27 watervallen van Damajagua. Bij aankomst begeeft u zich naar het bezoekerscentrum, waar u moet kiezen uit een verkenning van 7, 12 of 27 watervallen. Laat uw keuze afhangen van uw conditie, de hoeveelheid durf waarover u beschikt en de hoeveelheid tijd die u heeft. Wanneer u alle 27 watervallen wilt doen, heeft u tussen de 3 en 5 uur nodig. Heeft u hoogtevrees, dan kunt u het maar beter bij 7 watervallen houden. Voordat u aan uw tocht begint krijgt u een zwemvest en een helm. Vervolgens neemt uw gids u mee naar de eerste waterval. Hierna volgt een spannende en enerverende tocht van waterval naar waterval. Voor een voorproefje kunt u terecht op 27 Charcos. De meeste toeristen kiezen voor de kortste tocht, wat betekent dat u vanaf de achtste waterval weleens de enige overgebleven avonturier kunt zijn. Bij hoog water gaan gidsen niet verder dan waterval nummer 12.

El Salto del Limón

Dit is een prachtige circa 50 meter hoge waterval met verschillende vertakkingen. Onder de waterval kunt u een heerlijke duik nemen in het kristalheldere water van het bekken. De waterval heeft verschillende toegangsroutes, welke u het beste onder begeleiding van een gids kunt afleggen. U kunt ervoor kiezen zelf naar de waterval te wandelen (luister niet naar mensen die zeggen dat dit niet kan) of een paard of ezel het werk te laten doen. In de regentijd is deze laatste optie prettig, omdat de paden dan erg modderig kunnen zijn. Draag in elk geval geen slippers, ook niet als u in het droge seizoen komt! Een bezoek aan de Limón waterval is ongetwijfeld een hoogtepunt van uw verblijf in de Dominicaanse Republiek.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in de Dominicaanse Republiek:

Foto’s van Watervallen

Ligging