Puerto Plata

Op het eerste oog lijkt de grote stad Puerto Plato voornamelijk druk en chaotisch, maar uiteindelijk blijkt de plaats een prachtig historisch centrum en een mooie boulevard te hebben.

Puerto Plata is al in 1495 gesticht. Columbus vaart in 1493 langs de noordkust van de Dominicaanse Republiek en enkele jaren later sticht zijn broer Puerto Plata. Uit deze tijd is niets overgebleven, omdat de stad in de 17de eeuw volledig verwoest is. In de 18de eeuw vindt wederopbouw plaats en uiteindelijk beleeft Puerto Plata in de 19de eeuw een bloeitijd, wanneer het als belangrijke handelsstad in de koffie-, tabak- en rumindustrie fungeert. Het historische centrum weerspiegelt de rijkdom van het 19de eeuwse Puerto Plata. U vindt er prachtige, kleurrijke Victoriaanse gebouwen, die gelukkig meer en meer gerenoveerd worden en in oude staat terug worden gebracht. De mooiste straten zijn de Calle el Bosco en Calle Beller. Het Parque Central is een mooi verzorgd plein met in het midden een paviljoen, waar u een idee krijgt van het dagelijkse leven in een stad als Puerto Plata. Durft u het op te nemen tegen de ervaren dominospelers die hier hun potjes spelen? Langs de Calle 30 de Marzo bevinden zich ateliers van Haïtiaanse kunstenaars, die u graag een kijkje in hun werkplaats gunnen. In één van de mooiste gebouwen van de stad is het Museo del Ambár, het ambermuseum, gevestigd. Het museum heeft een indrukwekkende collectie, met onder andere in steen geconserveerde insecten.

Malecón

Langs de kust loopt een lange, gerenoveerde boulevard, de Malecón. Langs de boulevard heeft men enkele jaren geleden een mooi, wit zandstrand aangelegd. Wanneer u de Malecón naar het westen volgt komt u bij het San Felipefort. Dit is één van de oudste gebouwen van de stad. Het stamt uit de 16de eeuw en moest Puerto Plata beschermen tegen aanvallen van piraten. In het fort is een klein museum gevestigd met vondsten uit de vroegste periode van de stad.

Pico Isabel de Torres

Voor mooi uitzicht op Puerto Plata en zee neemt u de kabelbaan naar de Pico Isabel de Torres. Op de 719 meter hoge berg staat een Christusbeeld, dat u ongetwijfeld doet denken aan het veel grotere beeld van Rio de Janeiro.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in de Dominicaanse Republiek:

Foto’s van Puerto Plata

Ligging