Eten en drinken in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse keuken reflecteert de verschillende culturen die in het land samenkomen, met Afrikaanse, Indiaanse en Spaanse invloeden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De keuken van de Dominicaanse Republiek kent veel koolhydraatrijke gerechten. Hoofdingrediënten zijn bonen, rijst en vis of vlees. Met name kip, varken en geit komen veel op de menukaarten voor. Een land met meer dan 1000 km kustlijn heeft natuurlijk ook uitstekende visgerechten. In kraampjes op het strand wordt vis meestal gefrituurd, maar gaat u uit eten in een restaurant, dan wordt vis ook wel geserveerd met tomaten- of kokossaus. Veel gegeten vissen zijn diverse soorten snapper, papegaaivis en stokvis. Een populair bijgerecht is gebakken banaan, een erfenis van de Afrikaanse slaven. Het casabebrood, een plat brood bereid met casavemeel, stamt nog uit de tijd van de Taíno’s. Het nationale gerecht van het land is de bandera dominicana een rijstschotel met bonen en (varkens)vlees. Een ander zeer geliefd gerecht is de sancocho, een stoofschotel met vlees of vis, groenten en cassave. Heeft u trek in een snack, dan vindt u langs de weg tentjes, waar men allerlei gefrituurde hapjes verkoopt. Vers fruit wordt ook veel gegeten en is overal verkrijgbaar. De Dominicanen doen overigens niet moeilijk over een penssoepje of gebraden ingewanden. Eet u dit liever niet, zorg dan dat u zeker weet wat u precies bestelt. De nationale drank van het land is rum, maar daarnaast wordt ook veel bier gedronken. Bekende frisdranken zijn ook overal te verkrijgen, net als verse kokosmelk. Piña collada moet u uiteraard ook een keer proberen.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dominicanen ontbijten met een kop koffie en eventueel wat churro’s (gefrituurde zoete deegstengels). Soms eet men ook een zeer koolhydraatrijke bananenpap. Hotels bieden uiteraard uitgebreide ontbijtmogelijkheden. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Dominicanen. Men nuttigt dan een voedzame, warme maaltijd. Vaak eet men het nationale gerecht, bandera dominicana. Wanneer u net aankomt in de Dominicaanse Republiek kunt u het beste gematigd eten, omdat uw lichaam nog aan het Dominicaanse eten moet wennen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grotere plaatsen zijn supermarkten gevestigd met een uitgebreid assortiment. De prijzen in de supermarkten liggen ongeveer gelijk met die in Nederland. Wanneer u in eenvoudige eethuizen gaat eten, bent u meestal goedkoper uit, dan wanneer u zelf kookt.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de Dominicaanse Republiek kunt u zeer eenvoudige tot zeer chique restaurants vinden. Goedkoop eet u in de comodores, dit zijn meestal door families gerunde eettentjes waar men eenvoudige gerechten serveert, waaronder de bandera. In comodores worden de maaltijden meestal in vitrines getoond, zodat u gewoon kunt aanwijzen wat u wilt hebben. Ga bij voorkeur eten in een comodores waar het druk is, dan weet u zeker dat het eten goed is. Iets duurder zijn de restaurantes Criolles, restaurants waar traditionele Dominicaanse gerechten worden geserveerd. Het duurste eet u in restaurants met een internationale keuken, maar ook hier liggen de prijzen relatief laag. Typisch Dominicaans zijn de tentjes die u langs de weg of op het strand vindt. Hier biedt men gefrituurde hapjes aan. Op het strand zijn dit meestal vishapjes, maar langs de weg eet u bijvoorbeeld longanizas, varkensworstjes, of chicharrones, gefrituurd varkensvel. Ook erg lekker zijn gefrituurde plakjes bakbanaan. Kraampjes langs de weg verkopen meestal ook vers fruit en kokosmelk. Wanneer de rekening in een restaurant hoger uitvalt, dan u verwacht had, komt dat meestal doordat 16% BTW wordt berekend en daar bovenop vaak nog eens 10% bedieningskosten in rekening wordt gebracht.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater in de Dominicaanse Republiek is niet veilig te drinken. Koopt u daarom mineraalwater in de supermarkt en bestel frisdrank zonder ijsklontjes. Wees ook voorzichtig met verse sapjes, omdat deze soms met water zijn aangelengd.