Achtergrond van de Dominicaanse Republiek

Prachtige natuur en een vriendelijke bevolking maken de Dominicaanse Republiek tot een prettig vakantieland.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer Columbus in 1492 tijdens zijn eerste reis bij het eiland Hispaniola aankomt, wordt hij zeer gastvrij ontvangen door de Taíno Indianen, die op dat moment op het eiland wonen. De Taíno zijn een vriendelijk en vredelievend volk en Columbus merkt al snel dat op het eiland goud aanwezig is, reden om permanente nederzettingen op het eiland te stichten. Met de komst van de Europeanen sterft de oorspronkelijk bevolking als gevolg van honger, ziekte en slavernij zeer snel uit. Binnen 30 jaar zijn van de honderdduizenden Taíno’s, die in 1492 op Hispaniola wonen, nog maar enkele duizenden over. Om toch genoeg werkers voor de plantages op het eiland te hebben halen de Spanjaarden vanaf 1503 slaven uit Afrika. In de 17de eeuw vestigen de Fransen zich op het westelijk deel van Hispaniola, het huidige Haïti. Aan het einde van de 17de eeuw staat Spanje dit westelijk deel af aan de Fransen en in 1804 wordt de Haitiaanse Republiek uitgeroepen. Het is de eerste republiek in de Nieuwe Wereld die een zwarte meerderheid heeft. Van 1822 tot 1844 bezetten de Haïtianen het hele eiland. In 1844 verdrijft de Dominicaanse held Duarte de Haïtianen en wordt de onafhankelijke Dominicaanse Republiek uitgeroepen. Vanaf 1861 volgt een korte periode, waarin de Republiek weer onder Spaans bestuur valt, omdat men vreest voor een nieuwe Haïtiaanse invasie. In 1965 wordt de onafhankelijke status van de Republiek weer hersteld. Wegens interne onrust en twijfelachtig leiderschap besluit de Amerikaanse president Woodrow in 1916 in te grijpen in de Dominicaanse Republiek en hierna volgt een acht jaar lange bezetting door de VS. Van 1930 tot 1961 wordt het land geleid door de gewelddadige dictator Trujillo. Hij is, ondanks dat hij zelf gekleurd is, erg racistisch en geeft in 1937 opdracht tot het uitroeien van de Haïtianen in het grensgebied. In enkele dagen worden 20.000 Haïtianen met machetes vermoord en in zee gedumpt. Ondertussen zorgt Trujillo ervoor dat vooral hijzelf en zijn familie profiteren van de binnenlandse economie. Hij groeit binnen korte tijd uit tot de rijkste man van het eiland. Slecht beleid zorgt echter voor economische problemen voor de rest van de bevolking. In 1961 wordt Trujillo vermoord. Hij wordt opgevolgd door één van zijn aanhangers, Balaguer, die het land op een zelfde manier leidt als Trujillo. Dat wil zeggen dat onderdrukking en wanbeleid aan de orde van de dag zijn. Toch houdt Balaguer het jaren lang vol als president van de Dominicaanse Republiek. De laatste jaren is het land geleid door Fernandez, een vooruitstrevende president, die ook nadrukkelijk de samenwerking met de VS heeft gezocht. Desondanks kampt het land nog steeds met veel economische problemen, corruptie, drugs en prostitutie. In 2012 worden de verkiezingen gewonnen door Danilo Medina, opvolger van Fernandez binnen de Dominican Liberation Party. Aan hem is nu bovenal de taak om de Dominicaanse Republiek naar een gezond economisch klimaat te leiden.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Dominicaanse Republiek beslaat het oostelijk tweederde deel van het eiland Hispaniola. Op het westelijk deel ligt Haïti. Hispaniola ligt in het Caribisch gebied. Ten noorden bevindt zich de Atlantische Oceaan en ten zuiden de Caribische Zee.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In 2010 telde de Dominicaanse Republiek circa 9.8 miljoen inwoners, waarvan ongeveer een derde in de hoofdstad Santo Domingo woont. Ongeveer 75% van de bevolking is een mengeling van mensen met Afrikaanse, Europese en Indiaanse voorouders, 16% is blank en 11% zwart. Vrijwel alle Dominicanen (95%) zijn katholiek.

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Dominicaanse Republiek staat bekend om haar schitterende zandstranden. Daarnaast telt het land vele natuurparken en heeft het een bergachtig landschap met de Pico Duarte (3087 meter) als hoogste top.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de steden Santo Domingo en Puerto Plata vindt u nog prachtige koloniale architectuur. In La Isabela vindt u ruïnes van de eerste Europese nederzetting op het eiland. Verder vindt u weinig interessante bouwwerken in de Dominicaanse Republiek.