Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in de Dominicaanse Republiek.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De nationale munteenheid van de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse peso. De dollar wordt ook vrijwel overal geaccepteerd en in toeristische gebieden kunt u in veel gevallen zelfs met euro’s betalen. Creditcards worden door veel restaurants en hotels geaccepteerd, maar ga hier niet zondermeer van uit. Geld wisselen kunt u het beste doen bij de bank, want deze hanteert de gunstigste wisselkoers. Met uw creditcard kunt u geld opnemen, maar hier zijn extra kosten aan verbonden.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het voordeligst belt u vanuit winkels van Codetel of Tricom. U kunt ook een telefoonkaart kopen voor de openbare telefooncellen. Deze zijn verkrijgbaar in supermarkten, kiosken en internetcafés. Informeer bij uw mobieletelefoonprovider wat u betaalt wanneer u vanuit de Dominicaanse Republiek belt. Steeds meer hotels bieden draadloos internet aan, maar dit is lang niet altijd gratis. Vaak betaalt u hier zelfs meer dan bij internetcafés, die in de grote plaatsen goed vertegenwoordigd zijn.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u naar de Dominicaanse Republiek afreist, zorg dan in elk geval dat u goed verzekerd bent. Sluit dus een reisverzekering met uitgebreide dekking voor zorgkosten af. Ook voor kort verblijf raadt men DTP en Hepatitis A vaccinaties aan. Voor sommige mensen en bij langere verblijven worden ook andere inentingen aangeraden. Raadpleeg de GGD of kijk bijvoorbeeld op de website van LCR voor meer informatie. Diarree is een veel voorkomend probleem onder toeristen. Meestal wordt dit veroorzaakt door vervuild drinkwater dat bijvoorbeeld in verse vruchtensapjes of ijs wordt gebruikt. Wees daarom altijd voorzichtig met sapjes en fruit die bij kraampjes langs de weg en op het strand worden aangeboden. Verder komen in het land malaria en dengue voor. Gaat u bij de GGD na of u malaria tabletten moet slikken of dat het gebruik van antimuggenmiddel afdoende is. Grote roofvissen kunnen gevaarlijke concentraties ciguatera (gif) bevatten. Vraag dus altijd of sprake is van recentelijke vergiftigingsgevallen, voordat u grote vissen eet. Kleine vissen bevatten meestal maar een kleine, onschadelijke hoeveelheid gif. De gezondheidszorg in het land is van behoorlijk niveau en bij apotheken kunt u veel geneesmiddelen zonder recept krijgen. Het aantal aidsgevallen in de Dominicaanse Republiek is tot slot groot, dus onveilige seks kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Dominicaanse Republiek is een relatief veilige bestemming. Het aantal roofovervallen op toeristen neemt echter toe en u dient daarom altijd voorzichtig en alert te zijn. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert waakzaamheid te betrachten. Dit geldt zeker wanneer u toeristische attracties op afgelegen plekken bezoekt en wanneer u gebruik maakt van de guagua. Armoede leidt met name in de grote steden tot criminaliteit. Loop daarom niet te koop met dure sieraden en laat ook niet opzichtig zien dat u veel geld op zak heeft. U wordt hierdoor sneller slachtoffer van roofovervallen en in sommige gevallen zijn uw overvallers gewapend. De toeristenpolitie (Politur) is over het algemeen betrouwbaar, dat kan van de overige politieagenten niet zondermeer gesteld worden. Richt u zich dus in eerste instantie altijd tot de Politur als u problemen heeft. Het land heeft al jarenlang te kampen met drugsproblematiek en het is een bekend doorvoerland. Toeristen worden regelmatig benaderd om als drugskoerier te fungeren. Het zal u duidelijk zijn dat u dit onder geen beding moet doen. Op drugs smokkelen staan zware straffen en een Dominicaanse gevangenis wilt u niet van binnen zien.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over de Dominicaanse Republiek:

  • Het voltage bedraagt in de Dominicaanse Republiek meestal 110 volt. Men maakt gebruik van Amerikaanse stekkers, waarvoor u een adapter nodig heeft.
  • Zowel naturisme als topless zonnen zijn op de Dominicaanse Republiek verboden. All-inclusive hotels knijpen voor wat betreft het topless zonnen meestal een oogje toe, maar luxe vijfsterrenhotels zullen dit zeer zeker niet doen.
  • Restaurants brengen in veel gevallen al 10% bedieningskosten in rekening. Is dit niet het geval, dan kunt u een fooi van ongeveer 10% geven. Kruiers rekenen op een fooi van één dollar per bagagestuk.
  • De Dominicaanse Republiek is het land van het dominospel. Laat u door een fanatieke speler eens de regels uitleggen en vraag vooral ook naar de tactieken. Het spel is namelijk niet zo eenvoudig als u verwacht!
  • Supermarkten hanteren over het algemeen ruime openingstijden. In de toeristische gebieden zijn ze vaak van 8 tot 22 geopend. Winkels sluiten de deuren meestal om 18 uur en op zaterdag al om 12 uur. Banken zijn van 8 tot 16 geopend. Op zondag zijn de meeste winkels en banken gesloten.
  • Als u de plaatselijke bevolking wilt fotograferen, vraag hen dan eerst om toestemming. Veel Dominicanen zullen het leuk vinden om op de foto te worden gezet, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.
  • Als u als man in een bar door een vrouw benaderd wordt, is de kans zeer groot dat u met een prostituee te maken heeft.