Vervoer in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek heeft verschillende vormen van openbaar vervoer, waarmee u vrijwel overal kunt komen, maar het gemakkelijkst verplaatst u zich per huurauto.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordat u besluit een huurauto te nemen is het goed te weten dat de Dominicanen bekend staan om hun roekeloze rijgedrag. Zo halen ze net zo lief rechts als links in, stoppen ze lang niet altijd voor een rood stoplicht en stappen ze zonder problemen met een flinke slok op achter het stuur. Voorzichtigheid is dus altijd geboden! U kunt het beste via internet van tevoren al een huurauto regelen, maar u kunt op de luchthavens en in de grotere plaatsen ook terecht. Grote hotels kunnen u over het algemeen ook helpen. Neemt u altijd een stevige auto, de wegen zijn lang niet overal goed en gaten in de wegen komen regelmatig voor. Om het verkeer af te remmen heeft men nogal heftige drempels aangelegd, waar u maar zeer langzaam overheen kunt rijden. Ziet u ineens een greppel in de weg, dan is deze ook bewust aangelegd om ervoor te zorgen dat u uw snelheid aanpast. Zorgt u in elk geval altijd dat u een reserveband bij u heeft, want u zult niet de eerste zijn die met een lekke band langs de weg komt te staan. Tot slot dient u, wanneer u afgelegen gebieden ingaat, voldoende benzine in uw tank te hebben, want hier zijn niet veel tankstations te vinden. U dient overigens 25 jaar of ouder te zijn, wanneer u een auto wilt huren en ook dient u één van de bekende creditcards in bezit te hebben.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De taxi is een comfortabel, maar prijzig, vervoersmiddel in de Dominicaanse Republiek. Men hanteert vaste prijzen, die bij taxistandplaatsen en bij hotels meestal op borden aangegeven worden. Wanneer u deze borden niet kunt vinden of de informatie niet begrijpt, vraag dan verschillende chauffeurs wat ze voor uw rit rekenen, alvorens met één van hen in zee te gaan. Sommige chauffeurs zullen proberen u een hogere prijs te laten betalen. De meeste taxi’s beschikken over airconditioning en zijn in goede staat. Het meest betrouwbaar, maar ook het duurst, zijn de toeristentaxi’s.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u het niet vervelend vindt om hutjemutje opgepropt in een busje of auto te zitten, staan u in de Dominicaanse Republiek diverse vormen van openbaar vervoer ter beschikking. De lokale bevolking maakt meestal gebruik van de guagua. Dit zijn minibusjes die een vaste route afleggen en overal langs de route mensen afzetten en oppikken. U hoeft ze eigenlijk niet te herkennen, want zij zullen u wel herkennen. U hoeft maar langs de weg te staan en de busjes komen toeterend op u af. Wilt u mee, steek dan uw hand op. Ook wanneer u denkt dat de bus vol is, verwacht men van u dat u instapt; 20 mensen in een busje dat gemaakt is voor 12 is eerder regel dan uitzondering. Zorg dat u gepast geld bij u heeft, want wisselgeld is niet altijd voorhanden. Caro publicos zijn vergelijkbaar met de guagua alleen gaat het hier om personenauto’s. Ook hier geldt dat een maximum van vier makkelijk wordt verdubbeld. Caro publicos werken verder op dezelfde manier als de guagua. Typisch voor de Dominicaanse Republiek zijn de motoconchos. Dit zijn motorrijders die u achterop de motor meenemen en u naar uw plaats van bestemming vervoeren. Onder de lokale bevolking is dit een populair vervoersmiddel, maar voordat u zelf achterop stapt, moet u zich realiseren dat motoconchos regelmatig bij ongelukken betrokken raken en u meestal geen helm krijgt. Tot slot kunt u gebruik maken van de bus. In het land zijn diverse busmaatschappijen die eerste klas ritten verzorgen. De bussen zijn over het algemeen comfortabel en voorzien van airconditioning. Caribe Tours heeft het meest uitgebreide netwerk en rijdt alleen niet in het zuidoosten van het land. De routes van Metro komen gedeeltelijk overeen met die van Caribe, maar Metro stopt minder vaak en is daardoor over het algemeen sneller. Expreso Santo Domingo Bávaro rijdt vier keer per dag tussen de hoofdstad en Punta Cana. Terra Bus verzorgt diensten tussen Santo Domingo en Puerto Príncipe.